Blavinge inngår havvind-samarbeid med kabelgiganten Nexans

Blåvinge – et partnerskap mellom Fred. Olsen Seawind, Hafslund og Ørsted – har i dag inngått en avtale med kabelgiganten Nexans om et samarbeid for å utvikle nye løsninger for flytende havvindprosjekter i Norge.
Fra venstre: Jon Kippenes (Fred. Olsen Seawind), Bjørn Sanden (Nexans), Christian Sjødin (Fred. Olsen Seawind), Jon Arne Häll (Nexans) & Arne Lie-Rasmussen (Hafslund). Fotokred: Blåvinge/Nexans

Avtalen går blant annet ut på at Nexans, som produserer sjøkabler i Halden, skal designe kabelløsninger for Blåvinges flytende havvindprosjekter i Norge. Ved å samle ledende, nasjonale aktører allerede i tidlig fase, håper Blåvinge-partnerskapet å finne de beste løsningene, drive innovasjon og redusere kostnadene for flytende havvind.


Samler norske leverandører

Samarbeidet viser at Blåvinge har tatt myndighetenes oppfordring om å satse på norske leverandører på alvor.

- Vi gleder oss veldig til å jobbe med Nexans, som er verdensledende innen høyspente sjøkabler, sier Lars Bender, CEO i Fred. Olsen Seawind på vegne av Blåvinge-partnerskapet.

Fra før har Blåvinge inngått liknende avtaler med verftet Rosenberg Worley i Stavanger og arendalsselskapet APL.

- Vi har valgt en strategi der vi samler leverandører med svært spesifikke kompetanser allerede i tidlig fase slik at vi kan få til kostnadsreduksjoner og legge til rette for ny teknologi. På denne måten vil vi bidra til å nå de ambisjonene som regjeringen har satt og skape verdi for samfunnet, sier han.


En av verdens største produsenter
Nexans er en av verdens største produsenter av kraftsjøkabler og har lange industritradisjoner i Norge. Kabelprodusenten leverte sjøkablene til det første kommersielle havvindprosjektet i Europa tilbake i 2001 og har omfattende erfaring og kompetanse på feltet fra flere leveranser siden. Nexans er også en av verdens største produsenter av kabler til mellomlandsforbindelser og offshore elektrifisering og er også en aktør innen installasjon av sjøkabler.

- Det norske markedet står ovenfor en spennende utvikling av offshore vind de neste årene og vi ser fram til å bidra med å utvikle bærekraftige og gode løsninger for dette, sier Ragnhild Katteland, CEO i Nexans Norway.